Trainingen Holistic Pulsing

holistic pulsing 570Doel en eindbeeld
Holistic pulsing is een op zichzelf staande behandelmethode, maar kan ook goed gecombineerd worden met andere lichaamsbehandelingen (zoals massage of fysiotherapie) of andere energetische behandelingen (zoals healing, reiki of aurareading). De trainingen zijn erop gericht om uiteindelijk zelfstandig te kunnen werken als holistic pulser (als je ze alle vier gevolgd hebt), maar zijn ook geschikt om te gebruiken naast andere behandelingen die je al geeft of om toe te passen in huiselijke kring.

Je krijgt een bron aangereikt van allerlei technieken die je kunt inzetten en je leert hiermee bewust en intuïtief om te gaan. Je leert om je af te stemmen op de cliënt, aan te voelen wat er gebeurt in zijn of haar lichaam, jouw pulsbewegingen daarop te laten aansluiten, indien nodig de juiste vragen te stellen en ademhaling te gebruiken ter ondersteuning. Er is aandacht voor de eigen lichaamshouding, zodat je ook je eigen lijf ontspant en je daardoor moeiteloos de holistic pulsing-‘dans’ kunt uitvoeren. Zie hier video HP.

Volgen van een training is ook een innerlijk proces. Je leert jouw eigen lichaam kennen en voelen waar energie stroomt of stagneert. Je wordt je bewust van de onderliggende processen, krijgt inzicht in jouw emoties en hoe je staat in het leven. Geen behandelaar kan een cliënt méér bieden dan hetgeen hij of zij zelf heeft doorleefd. Want je moet ook leren omgaan met dat wat er loskomt bij een cliënt en daaraan alle ruimte geven.

Volgen van een cursus vraagt geen bijzondere vooropleiding, behalve een gezonde dosis levenservaring. Je kunt ervoor kiezen om alleen de basistraining HP1 en/of de vervolgtraining HP2 te doen. Je kunt dan alleen holistic pulsing geven aan partner, kinderen, vrienden en bekenden.

Opzet van de trainingen
Er zijn in het totaal vier trainingen. Elke training omvat vier lesdagen van 7 uur lestijd. De eerste twee trainingen richten zich vooral op de technieken en de laatste twee cursussen leggen de focus op de energetische beleving en therapeutische benadering. Hieronder staat een kort overzicht. Verderop wordt elke training apart besproken.

 


 • HP1: Basistraining met aanleren van basistechnieken, aanvoelen van de pulsbeweging, bewustwording wat een pulsbeweging in je eigen lichaam doet en toepassen van de basishouding: accepteren van dat wat er leeft.Lees meer …
 • HP2: Verdiepingstraining met een uitbreiding van technieken, leren spelen met de technieken (variëren in beweging en ritme), begin maken met het verdiepen van jouw gevoeligheid als pulser voor lichaamssignalen, aanvoelen van stagnaties in energie en omgaan met dat wat bovenkomt bij degene die gepulst wordt. Lees meer …
 • HP3: Dialoog met het lichaam (door bewust ademen, visualisatie en stil zijn), bewust voelen van wat stroomt en wat niet, luisteren naar de innerlijke stem van het lichaam, contact met je innerlijke kind en losmaken van je identificatie met (kind)pijn en een begin maken van het begeleiden van een proces bij een cliënt. Lees meer …
 • HP4: Therapeutische benadering van een cliënt, bewustwording van de processen van overdracht en tegenoverdracht, herkennen van karakterstructuren met de onderliggende kindpijn en behoeften, stellen van de juiste vragen op het juiste moment en ademhaling gebruiken ter ondersteuningen dat in harmonie met een afgestemde pulsbeweging. Begeleiden van vrijkomende emotiesLees meer …


Wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden voor elke training zijn:

 • een verstelbare massagetafel, geschikt voor HP (kopen of lenen);
 • een syllabus met technieken, foto’s en informatie (krijg je bij elk cursus);
 • het boek ‘Holistic pulsing. De kracht van zachtheid’ van Tovi Browning Verkrijgbaar bij bol.com. ISBN10: 9071501175. ISBN13: 9789071501173.

Wat levert het je op en wat zijn de eisen?
Elke training kan afgesloten worden met een bewijs van deelname. Als je alle vier trainingen afrondt en aan alle onderstaande eisen hebt voldaan, krijg je een certificaat.

Dit zijn de eisen die gelden om het certificaat ‘Holistic pulsing’ te ontvangen:

 • Tijdens het volgen van een training heb je 1x per maand een bijeenkomst met een huiswerkgroep van minimaal 2 personen. Hierin kun je oefenen met de aangeleerde pulstechnieken en elkaar feedback geven. Over jouw ervaringen maak je een kort ervaringsverslag.
 • In totaal heb je 50 pulsingsessies met een proefpersoon gedaan. Hiertoe behoren 3 begeleidingtrajecten van 5 sessies (zie hieronder), maar niet de oefensessies in een huiswerkgroep.  De overige 35 pulssessies heb je gedaan met minimaal 15 proefpersonen. Hierdoor leer je om te gaan met verschillende lichamen.
 • Je hebt 3 begeleidingstrajecten met een cliënt gedaan, waarbij die cliënt 5 sessies van jou krijgt. Van alle begeleidingstrajecten maak je een verslag over het verloop van die sessies. Hierdoor leer je om te gaan met het begeleiden van processen.
 • Ter voorbereiding hierop heb je zelf een begeleidingstraject van 5 sessies ondergaan bij dezelfde ervaren pulser. Zo ervaar je zelf wat procesbegeleiding met holistic pulsing kan inhouden. Je maakt een verslag over het verloop van die sessies. Je kunt van ons namen krijgen van ervaren pulsers.
 • Je volgt in totaal 4 supervisiesessies bij de docenten: de eerste waarbij je zelf wordt gepulst; de tweede waarin jij een docent pulst, de derde met één van de cliënten waarmee je een begeleidingstraject hebt gedaan en de vierde met een voor jou onbekende cliënt. Hierop krijg je van ons feedback.
 • Tot slot het beantwoorden van een aantal vragen over het boek ‘Holistic pulsing’ van Tovi Browning.

Kosten
De kosten voor één training zijn € 350,-. In deze kosten zijn inbegrepen:

 • 4 lesdagen van 7 uur lestijd;
 • syllabus met beschrijving van de technieken, foto’s en informatie;
 • demo’s om thuis mee te oefenen;
 • koffie en thee gedurende de dag.

Niet inbegrepen zijn de volgende kosten:

 • de 4 supervisiesessies bij de docenten (kosten € 50 per sessie);
 • de sessies die je ondergaat bij een ervaren pulser (reken hiervoor op een bedrag van ongeveer € 70 per sessie);
 • aanschaf van het boek van Tovi Browning en eventueel andere, aanbevolen literatuur.