Holistic pulsing 3

Wat houdt HP3 praktisch in?
Deze verdiepingstraining omvat 4 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur (meestal op een zaterdag). Tussen twee lessen zit een periode van 3-4 weken. De opzet van de training is als volgt:

  • Je krijgt op de eerste lesdag een syllabus met informatie en ondersteunende oefeningen, naast het algemene gedeelte van het boek van Tovi Browning.
  • Koffie en thee gedurende de lesdag zijn inbegrepen. Lunch moet je zelf meenemen.

Naast het volgen de lessen is het de bedoeling om verder te oefenen met de aangeleerde technieken en andere oefeningen te doen. Dat gebeurt op de volgende wijze:

  • Je vormt met mede-cursisten een huiswerkgroepje van minimaal 2 personen. Tussen twee lessen kom je 1x bijeen om met elkaar te oefenen met pulsen. In totaal zijn er zo tijdens een training 3-4 bijeenkomsten.
  • Wekelijks puls je één proefpersoon om te oefenen met de technieken. Dat mag nu ook een onbekende zijn, omdat je de pulstechnieken voldoende beheerst. Wees eerlijk richting de cliënt: je bent een beginnende holistic pulser en je wilt vooral oefenen. Vraag niet meer dan € 25 per sessie. Hiervan maak je een kort verslag (of verwerk je in jouw logboek).
  • Je zoekt een proefpersoon en daarmee maak je een afspraak voor het volgen van 5 sessies. Dit is een andere persoon dan degene die je tijdens HP2 gepulst hebt. Dit geeft een verdieping van jouw ervaring van wat pulssessies kunnen doen bij iemand die meerdere malen door jou gepulst wordt. De nadruk van dit begeleidingstraject ligt op het aanvoelen van een lichaam en op basis van jouw gevoeligheid de cliënt begeleiden. Van die vijf sessies maak je een verslag, waarbij je aandacht besteedt aan de jouw ervaringen en die van de cliënt.
  • Je volgt een supervisiesessie waarbij je de cliënt, die je vijf maal gepulst hebt, meeneemt. Deze puls je in aanwezigheid van de docenten pulst en hierop krijg je feedback.
  • Als je dit zo doet, kun je per trainingsblok minimaal 10 keer een proefpersoon pulsen. Het is verstandig om minimaal 35 keer een proefpersoon te hebben gepulst alvorens je gaat beginnen met het trainingsblok HP4. Dit is inclusief de 25 sessies tijdens HP1 en HP2 en inclusief de 2 proefpersonen die je 5x hebt gepulst. Zorg dat die 35 sessies over minimaal 12 personen verdeeld zijn.

Wat leer je?:
In HP 3 leer je de dialoog met het lichaam aan te gaan. Je gaat voelen wat er speelt in jouw eigen lichaam op een diep niveau en leert te luisteren naar de boodschappen die het lichaam voor je heeft. Je gaat als het ware ín ‘gesprek’ met  je lichaam en dat doen we in een aantal oefeningen.

Een belangrijk aspect hiervan is bewust ademen, waardoor je vanzelf dieper in je lichaam zakt en contact krijgt met de boodschappen van het lichaam. Adem is leven en leven is stromen. Je gaat ervaren hoe je ademt en wat dieper ademen doet in je lichaam. We zullen verschillende ademhalingstechnieken laten ervaren, zodat je kunt voelen wat het met je doet en wat het met een cliënt kan doen. Hierdoor krijg je meer bewustzijn over wat er wel en niet stroomt in jouw lichaam en leer je ook in dialoog te gaan met het lichaam van de persoon die je pulst (pulsee), waardoor deze ook meer lichaamsbewustzijn krijgt.

Verder leer je alles wat er is te verwelkomen en je los te maken van de identificatie met pijn. Je leert meer toeschouwer te zijn. Je maakt contact met je innerlijk kind en maakt je los van de boodschappen die dit kind ooit gekregen heeft. Je krijgt inzicht in welke invloed deze boodschappen nu hebben in je huidige leven en wordt uitgenodigd ze los te laten. Je leert zo meer de therapeutische kant kennen t.a.v. het pulsen met cliënten.