Eigen wandeltochten

Wij hebben een aantal eigen wandeltochten uitgezet in en rondom Deventer. De wandelingen starten allemaal vanuit onze B&B en variëren in lengte van 6 tot 40 km. Boekjes met routebeschrijving, plattegrond en foto’s zijn bij ons verkrijgbaar. Momenteel zijn wij bezig met een actualisatie en met het online zetten van pdf-bestanden met routebeschrijvingen. In het voorjaar zijn die vanuit onze website te downloaden.

W1 Stadswandeling Deventer
Een mooie wandeling om het oude stadscentrum van Deventer te verkennen. De wandeling voert je via het Worpplantsoen en de overtocht met het pontje naar het deel rondom het Noordenbergkwartier en daarna naar het gebied rondom de Bergkerk (bekend van het Dickens Festijn). De wandeling duurt ca. 2 uur, maar er is genoeg gelegenheid om uit te rusten op een van de vele gezellige terrassen. Boekjes met historische achtergrondinformatie zijn bij ons aanwezig.

Download routebeschrijving en plattegrond:
W1 Stadswandeling Deventer

W2 Ommetje De Worp
We hebben een korte variant van ongeveer 2½ km, die door de woonwijk voert. De langere wandeling is 5 tot 6 km en brengt je langs de nabijgelegen IJsseluiterwaarden, een klein bos, het Hof van Twello (een winkel met streekprodukten en het ‘Blotevoetenpad’) en het Worpplantsoen (met een mooi stadsgezicht op Deventer aan de rivier). Prima geschikt om eventjes een uurtje rond te lopen en de benen te strekken vanuit onze B&B.

Download routebeschrijving en plattegrond:
W2 Ommetje De Worp

W3 Ommetje Steenenkamer Ook een korte wandeling voor iemand die iets langer bij ons verblijft. Deze wandeling van ca. 6 km voert langs Worpplantsoen, Steenenkamer, landgoed ’t Schol (met een klein bosje en vijver), langs akkers, de Bolwerksmolen en een stukje langs de IJssel (met een mooi stadsgezicht op Deventer aan de rivier).

 W4 Twello Een langere wandeling van ongeveer 11 km. De wandeling voert eerst via IJsseluiterwaarden en twee landgoederen naar het dorp Twello. Hier kunt u uitrusten in een van de gezellige café’s. Daarna via het Spiegelbos en twee landgoederen via Bolwerksmolen terug naar Deventer. In Twello kunt u ook bus 171 nemen.

W5 Diepenveen (in 2 varianten)
Een wandeling van ongeveer 16 km. Je loopt via de spoorbrug (mooi uitzicht over de Ossenwaarden) en een stukje langs de IJssel. De tocht voert verder naar landgoed Nieuw Rande (mooi bos en waterplassen) en via een oud kerkenpad naar Diepenveen. Terug via een iets andere route. In het huis Nieuw Rande zit nu restaurant Geb en Gaia met heerlijke eigengemaakte gerechten.

Er zijn 2 varianten: vanuit onze B&B (W5a) of vanuit Geb en Gaia (W5b). Download routebeschrijvingen hieronder:
W5a Diepenveen vanuit Homestay Dreamtime
W5b Diepenveen vanuit Geb en Gaia

Theehuis De Stamroos

Theehuis De Stamroos

W6 Terwolde en Tuylermarkerpad
Deze wandeling voert je eerst een stuk langs de uiterwaarden van de IJssel. Dan kom je uit op het Tuylermarkerpad en loop je door landerijen naar het dorp Terwolde. We verlaten dit pad om langs kasteel Matanze en de oude dorpskerk te lopen. Het eindpunt is theehuis en rozentuin ‘De Stamroos’ (die beperkt geopend is). Via een andere route, deels weer via het Tuylermarkerpad, loop je langs landerijen terug, waarbij je ook nog langs het Hof van Twello kunt lopen.

Download routebeschrijving en plattegrond:

W7 Nijenbeek Een prachtige wandeling van ongeveer 8 km, die start vanaf de parkeerplaats van Bakker Bril in Gietelo (Voorst). De wandeling begint in een klein bos en voert daarna geruime tijd over een fraai en afwisselend stuk bomendijk. Vervolgens loop je tussen graslanden, om daarna langs de IJssel te wandelen op een plek waar de IJssel héél mooi is. Je komt ook nog langs de ruïne van kasteel Nijenbeek. Het laatste stuk voert weer langs graslanden, loopt over een rivierdijk en tenslotte loop je weer in een bos. Het is de enige wandeling die niet vanuit onze B&B start of eindigt en waar je met de auto heen moet rijden. Wij kunnen u brengen en ophalen.

W8 Voorst (1- of 2-daagse) Een lange wandeling van ca. 36 km. Het eerste deel van de wandeling volgt het eerste deel van wandeling W4. Vanaf Twello loop je via landgoed Klein Noordijk, het dorp Posterenk, recreatieplas Bussloo en de Appense bossen bij Klarenbeek naar het dorp Voorst. Daar wordt u opgehaald bij Bakker Bril. De tweede dag vanaf het vertrekpunt (u wordt gebracht) door Voorst, langs de Voorster klei, landgoed de Poll (met de Nijenbeek-ruïne) en een heel stuk langs de IJssel (met mooie vergezichten).

W9 IJsselvallei (2-daagse)
De basis van deze wandeling wordt gevormd door de NS-wandeling van Zutphen via Deventer naar Olst. De eerste dag heeft een lengte van 17 km en de tweede dag van 13 km. U kunt gewoon deze wandeling lopen en de routebeschrijving downloaden van de NS-website. Wij hebben echter een paar variaties hierop bedacht, die deze wandeling nóg mooier (maar ook iets langer) maken.

Download routebeschrijving voor alternatieve dag 2:
W9b Alternatieve NS-wandeling Dag 2

W10 IJsselvallei (4-daagse) De IJssel is een fantastisch mooie rivier. De bekende NS-wandeling bestrijkt het traject Zutphen-Olst, maar laat andere mooie stukken liggen. In deze variant voegen we op de eerste dag een stuk toe vanaf Doesburg naar Zutphen via het mooie Bronkhorst (uitstappen station Dieren). De tweede en derde dag volgt het traject van de NS-wandeling, met de varianten die wij hierop hebben bedacht. De vierde dag maakt u een ommetje van Olst via Welsum, Veessen en Fortmond en terug naar Olst (uitstappen station Olst en tweemaal met pont de IJssel oversteken).