Dreamtime

Het droomtijdverhaal (dat bestaat uit verschillende verhalen) is een creatie die een visie op weergeeft van een heel volk (de Aboriginals). Deze creatie is een levende creatie doordat ze telkens opnieuw weer wordt doorverteld. Wanneer men deze verhalen opschrijft en vertaalt gaat er een deel van de waarden van de verhalen verloren.

De verhalen hebben in de cultuur van de Aboriginals een veel grotere betekenis dan bijvoorbeeld de sprookjes en de legenden in andere culturen. De meeste verhalen zijn gelijkenissen, die men kan toepassen op concrete levenssituaties en waar men lessen uit kan trekken.

Ayers rock

In de Westerse cultuur is er niets dat overeen-stemt met het droomtijd-verhaal van de Aboriginals. Toch kunnen we een vergelijking maken met ‘het collectief onderbewustzijn’ van Carl Jung. 

De figuren in de aboriginalverhalen doen denken aan de zogenaamde ‘archetypen’ (dit is een psychologische benaming die door Jung werd ingevoerd). Archetypen zijn oeroude over het gehele mensdom verspreide richtinggevende beelden, waarop de mens zich oriënteert. Deze archetypen behoren tot het collectief onderbewustzijn. Hiermee bedoelt men een onderbewustzijn dat voor alle mensen geldt. 

Deze archetypen kan men in alle mythologieën terugvinden. Er zijn bijvoorbeeld de archetypen van het vuur, het water, de tovenaar, de heks, de held. Bij de Aboriginals zijn het echter gestalten, die zo nu en dan bij afzonderlijke individuen opduiken in een droom. Het zijn wezens en gebeurtenissen uit de periode dat de aarde ontstaan is. 

De Aboriginals houden deze wezens en gebeurtenissen ‘collectief’ levend.

Wij hebben voor de naam ‘Dreamtime’ gekozen, omdat we in het jaar 2004 een reis van 4 maanden gemaakt hebben naar Thailand, Maleisië en Australië. In Australië werden we geraakt door de verhalen en de geschiedenis van het oorspronkelijke volk van dit land van de Aboriginals. Wij hebben op deze reis een droomtijd beleefd en wij wensen onze gasten in Dreamtime ook een droomtijd toe. Tijd om te slapen en te dromen in onze gezellige gastenkamer en vooral te genieten van de rust en een natuurlijke omgeving!

De voorouders gaven de Aborigines in de Droomtijd duidelijke regels voor het omgaan met de natuur en met elkaar, waarin opgenomen huwelijksregels, gedragscodes en taboes. Hierdoor werden zij niet alleen met elkaar, maar ook met de hemel en de aarde, de flora en fauna, heel het landschap verbonden.

Voor de Aboriginals ligt de “droomtijd” om de hoek van je percepties en je verstand en kan via ceremonies en dromen in je fysieke lichaam komen.

De Dreamtime is het verhaal over de dingen die gebeurden, hoe het universum tot stand kwam, hoe mensen, dieren en planten geschapen werden en welke functies elk onderdeel te vervullen had. Het vertelt over culturele helden die rondzwerven over een vormloos land terwijl ze heilige en betekenisvolle plekken scheppen. Deze daden zijn vastgelegd in zanglijnen die door heel Australië heen bewaard zijn gebleven in wel zes tot tien verschillende taalgroepen en die regelmatig te horen zijn bij grote bijeenkomsten.

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!