Toerisme

Deventer is een oude Hanzestad, gelegen aan de IJssel. Wandelend door de historische binnenstad ontdek je prachtige gevels en intieme straatjes. Deventer kent vele en gezellige terrassen, die geconcentreerd zijn op de Brink en op het Grote Kerkhof.

En je kunt hier lekker eten in een van de vele restaurants, want er is een gevarieerd aanbod.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met onze toeristische voorkeuren.
Wil je nog aanvullende informatie? De VVV van Deventer heeft een informatieve website, waar je alle informatie kunt krijgen over toeristische aspecten.

Deventer is een oude Hanzestad. Het historische stratenpatroon in de binnenstad is vrijwel intact. Vele interessante panden zijn nog te bezichtigen. Vele gevels zijn opgeknapt, voorzien van speelse uithangborden of beeldhouwwerk.
Stadswandelingen en informatieve boekjes zijn verkrijgbaar bij ons of bij de VVV Deventer (op de Brink).

IJsselzicht Deventer
Deventer stadsgezicht
Waaggebouw Deventer
Het waaggebouw (VVV-kantoor)
Bergkerk Deventer
De bergkerk
Kerkhuisjes Deventer
Kerkhuisjes

De ligging aan de IJssel levert prachtige stadsgezichten op, zowel van de tegenoverliggende oever als vanaf beide bruggen.

Langs de IJssel liggen mooie uiterwaarden, zowel in noordelijke als zuidelijke richting. Soms is de rivier nietig klein, maar soms ook machtig en indrukwekkend, wanneer de uiterwaarden (en soms ook de stad) overstromen.

IJsselbrug
IJsselbrug
Ossenwaard
Ossenwaard

De meeste Deventer terrassen zijn gevestigd aan de Brink, een sfeervol plein omgeven met bomen en historische panden. Op vrijdag en zaterdag is hier ook de markt. ’s Avonds zijn er vaak muziekoptredens.

Een ander belangrijk plein is het Grote Kerkhof. Hier bevindt zich een aantal terrassen tegenover de Lebuïnuskerk. Op beide plekken vind je tal van gezellige restaurants.

Terras Brink
Terras Brink
Terras Dale
Terras Dale
Terras Lebuïnuskerk
Terras Lebuïnuskerk
Terras Vend
Terras Vend

In de Deventer binnenstad zijn diverse restaurant in verschillende prijsklassen. De meeste restaurants vind je aan de Brink, maar er zijn ook goede restaurants in een van de zijstraten.
Onze persoonlijke voorkeuren, allemaal op loopafstand in het centrum van Deventer, zijn:

Jacky’s
New York Cuisine
Grote Poot 19
0570 – 616 666

Le Thai
Thais restaurant
Grote Overstraat 30
0570 – 613 922

Cava Andalusie
Tapas restaurant
Polstraat 78
0570 – 672 257

Bella Roma
Pizzeria
Brink 53-59
0570 – 645 340

Kreta
Grieks restaurant
Grote Overstraat 65
0570 – 618 848

El Popo
Mexicaans restaurant
Brink 13
0570 – 618 608

St. Maxime
Frans eetcafé
Nieuwe Markt 37
0570 – 820 437

Mekong
Aziatisch restaurant
Nieuwstraat 22
06 – 53618224

Sjampetter
Bourgondisch eetcafé
Brink 81
0570 – 611 755

Koh-I-Noor
Indisch restaurant
Zandpoort 15
0570 – 649 965

Dickens Festijn Homestay Dreamtime

Charles Dickens Festijn

Deventer staat bekend om een aantal bijzondere activiteiten. Het meest bekend is het Charles Dickens Festijn, dat ieder jaar wordt gehouden in het weekend voor kerstmis, in een aantal straten van het Bergkwartier, een wijk vol historische panden, smalle straten en aparte winkels.

Boekenmarkt Deventer Homestay Dreamtime

Boekenmarkt

Net zo bekend is de Boekenmarkt, die op de eerste zondag in augustus wordt gehouden. Honderden kramen staan dan langs de IJssel en op aangrenzende pleinen en straten.

Zomers zijn er ook vaak antieke markten (Brocante aan de IJssel) en worden er op zaterdagavonden muziekoptredens op de Brink georganiseerd.

Deventer op Stelten Homestay Dreamtime

Deventer op Stelten

Misschien minder bekend, maar heel spectaculair is ‘Deventer Op Stelten’. Acrobaten op stelten in soms bizarre kledij vertonen hun kunsten in het eerste weekend van juli (van vrijdagavond tot en met zondagmiddag).

Ossenwaard

Op 5 minuten lopen van ons gastenverblijf ligt de Ossenwaard. Het is een prachtig en groot wandelgebied, waarin veel vogels, koeien en allerlei kruiden te zien zijn. Er is een looppad aangelegd door een wilgenbos, waarbij eilandjes met loopbruggen verbonden zijn. Je kunt hier of één van de strandjes langs de IJssel heerlijk liggen aan en kijken naar de langsvarende boten, rustig zonnen of een boek lezen.

Duursche waarden

Verderop, in de richting van Olst/Wijhe liggen de prachtige natuurgebieden van de Hengforder waarden en de Duursche Waarden. Aan de andere kant van de IJssel ligt een mooi stukje uiterwaarden tussen Welsum en Veessen (bij beide plaatsen kun je met een pontje oversteken). Ook in de richting van Zutphen liggen mooie uiterwaarden, bijvoorbeeld in de buurt van de ruïne van Slot Nijenbeek. Hierlangs loopt het Hanzestedenpad (tevens een NS-wandelroute).

Wandelen Deventer

Levenstuinen

Levenstuinen

De Levenstuinen zijn tuinen die in relatie staan met de chakra’s. Elke tuin beeld één van de chakra’s uit. Het zijn prachtige kleurrijke tuinen met veel planten- en bloemensoorten. Bovenop een heuvel bevindt zich een kapelletje waarin je in alle rust heerlijk tot jezelf kan komen en een prachtig uitzicht kunt genieten.

Levenstuinen

Je vindt op een aantal plekken in de tuinen prachtige stenen en kristallen. De tuinen liggen in Teuge, tussen Apeldoorn en Deventer. Zie hun website voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!