Wandelen en fietsen

Wij hebben een aantal eigen wandeltochten uitgezet in en rondom Deventer. De meeste wandelingen starten vanuit onze Bed and Breakfast en variëren in lengte van 4 tot 40 kilometer. Een routebeschrijving met plattegrond kun je vanuit deze website downloaden. 

Wandeling W1 is bedoeld om de historische binnenstad van Deventer te verkennen. Je bent in 10 minuten wandelen bij het pontje, waar je de rivier kunt oversteken om deze wandeling te beginnen.

Wandelingen W2 en W3 zijn korte rondwandelingen rondom onze B&B en nemen ongeveer een klein uur tot anderhalf uur in beslag.

De overige wandelingen zijn wat langer. Wandelingen W4, W5, W6 en W8 starten vanuit onze B&B. De overige wandelingen starten (deels) vanuit een ander vertrekpunt. Wij kunnen eventueel het vervoer van en naar een ander startpunt verzorgen.

Binnenkort op deze website verschijnt een meerdaagse wandeling die de loop van de IJssel volgt, deels samenvallend met het Hanzestedenpad, maar ook met enkele duidelijke verschillen.

Wandeltochten

BergkerkEen mooie wandeling om het oude stadscentrum van Deventer te verkennen. De wandeling voert je via het Worpplantsoen en de overtocht met het pontje naar het deel rondom het Noordenbergkwartier en daarna naar het gebied rondom de Bergkerk (bekend van het Dickens Festijn).De wandeling duurt ca. 2 uur, maar er is genoeg gelegenheid om uit te rusten op een van de vele gezellige terrassen. Boekjes met historische achtergrondinformatie zijn bij ons aanwezig.Download routebeschrijving en plattegrond: W1 stadswandeling Deventer.

Natuurwandelpad Ossenwaard

Vlakbij onze B&B liggen de Ossenwaarden, een waterrijk natuurgebied waarin zich veel vogels bevinden. Tussen de waterplassen loopt een natuurpad door een wilgenbos verbonden met een drietal bruggen.

Deze wandeling voert je naar dit gebied, maar eerst loop je langs weilanden en een klein bos, met tussendoor de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan ‘Buitenpost’ (voorheen ‘Hof van Twello’), een winkel met streekprodukten en het ‘Blotevoetenpad’. Halverwege  de route heb je nog de mogelijkheid om restaurant ’t Nieuwe Diekhuus te bezoeken, dat prachtig is gelegen langs de IJssel.

Prima geschikt om eventjes een uurtje rond te lopen en de benen te strekken vanuit onze Bed & Breakfast en te genieten van een mooie en afwisselende omgeving met mooie zonsondergangen.

Download routebeschrijving en plattegrond:  W2 Ommetje De Worp

Landgoed 't Schol

Landgoed ’t Schol ligt vlakbij onze B&B. Rondom het landhuis ligt een klein bos en een grote vijver. Je loopt er in korte tijd naartoe en in een klein uur heb je een mooie rondwandeling.

Heb je iets meer de tijd, dan kun je doorwandelen naar het tuincentrum in een landelijke omgeving en kun je eerder lopen door een uiterwaardengebied, langs de Bolwerksmolen en door het stadspark De Worp.

Voor beide wandelingen is een aparte routebeschrijving gemaakt.
Voor de korte wandelroute download hier: W3a Ommetje Langoed ’t Schol
Voor de lange wandelroute download hier: W3b Ommetje Langoed ’t Schol, tuincentrum en uiterwaarden

TwelloEen langere wandeling van 8 tot 12 km, waarbij je op verschillende manieren kunt lopen naar het gezellige dorp Twello en weer terug. Onderweg loop je langs enkele landgoederen en de langste wandeling voert een stukje langs de uiterwaarden. In Twello kun je uitrusten in een van de prettige café’s. Eventueel kun je in Twello de trein terug nemen naar Deventer (met de bus gaat helaas niet meer).

De routebeschrijvingen met  plattegrond vind je hieronder:
W4a Twello kort
W4b Twello lang

DiepenveenWanneer je vertrekt vanuit onze Bed & Breakfast, is het een wandeling van ongeveer 16 km. Je loopt via de spoorbrug (mooi uitzicht over de Ossenwaarden) en een stukje langs de IJssel. De tocht voert verder naar landgoed Nieuw Rande (mooi bos en waterplassen) en via een oud kerkenpad naar Diepenveen. Terug via een iets andere route. In het huis Nieuw Rande zit nu restaurant Gaia met heerlijke eigengemaakte gerechten.

Er zijn 2 varianten: vanuit onze Bed & Breakfast (W5a: 16 km) of vanuit Gaia (W5b: 6 km).

Download routebeschrijvingen hieronder:
W5a Diepenveen vanuit Homestay Dreamtime
W5b Diepenveen vanuit Gaia

Deze wandeling voert je eerst een stuk langs de uiterwaarden van de IJssel. Dan kom je uit op het Tuylermarkerpad en loop je door landerijen naar het dorp Terwolde. We verlaten dit pad om langs kasteel Matanze en de oude dorpskerk te lopen. Het eindpunt is theehuis en rozentuin ‘De Stamroos’ (die beperkt geopend is). Via een andere route, deels weer via het Tuylermarkerpad, loop je langs landerijen terug, waarbij je ook nog langs het Hof van Twello kunt lopen.

De routebeschrijving en de plattegrond zijn nog in bewerking.

Nijenbeek

Een prachtige wandeling van ongeveer 8 km, die start vanaf de parkeerplaats van Bakker Bril in Gietelo (Voorst).
De wandeling begint in een klein bos en voert daarna geruime tijd over een fraai en afwisselend stuk bomendijk. Vervolgens loop je tussen graslanden, om daarna langs de IJssel te wandelen op een plek waar de IJssel héél mooi is. Je komt ook nog langs de ruïne van kasteel Nijenbeek. Het laatste stuk voert weer langs graslanden, loopt over een rivierdijk en tenslotte loop je weer in een bos.

Het is de enige wandeling die niet vanuit onze Bed & Breakfast start of eindigt en waar je met de auto heen moet rijden. Wij kunnen je brengen en ophalen.

Een langere wandeling van ca. 36 km. Het eerste deel van de wandeling volgt het eerste deel van wandeling W4. Vanaf Twello loop je via landgoed Klein Noordijk, het dorp Posterenk, recreatieplas Bussloo en de Appense bossen bij Klarenbeek naar het dorp Voorst. Daar kun je worden opgehaald bij Bakker Bril, maar je kunt ook doorlopen.

De tweede dag vanaf het vertrekpunt (je kunt door ons worden gebracht) door Voorst, langs de Voorster klei, landgoed de Poll (met de Nijenbeek-ruïne) en een heel stuk langs de IJssel (met mooie vergezichten).

IJsselvallei

De basis van deze wandeling wordt gevormd door de NS-wandeling van Zutphen via Deventer naar Olst. De eerste dag heeft een lengte van 17 km en de tweede dag van 13 km. Je kunt gewoon deze wandeling lopen en de routebeschrijving downloaden van deze website.

Wij hebben echter een paar variaties hierop bedacht, die deze wandeling nóg mooier (maar ook iets langer) maken.

Download routebeschrijving voor alternatieve dag 2:
W9b Alternatieve NS-wandeling Dag 2

Ossenwaarden

De IJssel is een fantastisch mooie rivier en de moeite waard om in een aantal dagen langs de rivier te wandelen. We hebben een zestal trajecten uitgezet, waarbij je loopt van station tot station.

Uitgangspunten zijn om zoveel mogelijk van de rivier te laten zien, duidelijke routebeschrijvingen te verstrekken, aan het begin of onderweg de meest leuke plekken op te nemen om iets lekkers te nuttigen en als alternatief korte stadswandelingen toe te voegen in de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer en Zwolle.

De trajecten zijn:
Doesburg-Brummen (21 km)
Brummen-Zutphen (14 of 17 km)
Zutphen-Deventer (17 km)
Deventer Olst (14 km)
Olst-Wijhe (14 of 16 km)
Wijhe-Zwolle (19 tot 26 km).

Voor mensen die willen oefenen voor een vierdaagse kun je de hele route ook verdelen in drie trajecten van ongeveer 32 km.

De routes volgens deels het traject van het Hanzestedenpad (maar wijken op een aantal plekken daar ook van af).

Je kunt natuurlijk overnachtingsmogelijkheden tussen elk traject zoeken, maar we bieden je ook een arrangement aan waarbij je 7 dagen bij ons logeert en steeds vertrekt vanuit station Deventer. De reisduur van een treinrit liggen tussen de 7 en 39 minuten. Je loopt dan twee keer 3 dagen een traject en hebt tussendoor een rustdag met een korte rivier- en stadswandeling in Deventer. En wij vervoeren je gratis van en naar het treinstation van Deventer.

De VVV van Deventer beschikt ook over een aantal folders met wandeltochten. De meesten daarvan zijn bij ons in te zien.

IJsselbrug

Fietstochten

Ook voor fietstochten kun je bij ons terecht. Onze Bed & Breakfast ligt op nog geen 200 meter van fietsknooppunt nr. 14. Hierdoor zijn wij uitermate geschikt als uitvalbasis voor je fietstocht.

We hebben eigen fietstochten ontwikkeld (die starten vanaf onze Bed & Breakfast). Onze routebeschrijvingen volgen zoveel mogelijk fietsknooppunten, maar wijken daarvan af als er een mooiere of kortere route is. Ze zijn daarmee uitermate geschikt voor fietsers die meerdere dagen bij ons willen verblijven. Bij de meeste routes bestaat een kortere of een langere variant met lengtes tussen 20 en 55 km. Ook hebben we restaurants op een aantal plekken vermeld.

Verder beschikken we over boekjes met  fietstochten die door andere organisaties zijn gemaakt (dan kunnen wij vertellen hoe je daarmee start vanuit onze Bed & Breakfast). Zie ook de VVV-website van Deventer.

Heb je vragen over een mooie aanfiets- of vertrekroute naar/van onze B&B? Ook daarover kunnen wij je adviseren.

Uiterwaarden langs IJsselDeze fietsroute voert je langs de IJssel in noordelijke richting, waarbij de heengaande route de westelijke oever volgt en de teruggaande route de oostelijke oever. Het karakter is anders: op de westelijke oever kun je vaak langs de rivier fietsen (met mooie vergezichten), maar op de oostelijke oever is dat bijna niet mogelijk. Daar rijd je vooral door landbouw- en natuurgebieden.

Op drie plaatsen kun je met een veerpont oversteken: bij Welsum/Olst (1), bij Veessen/Fortmont (2; alleen in de zomermaanden) en bij Wijhe (3). Afhankelijk daarvan kun je de lengte van de route kiezen en dat is in de routebeschrijving aangegeven.

Download routebeschrijving: F1 Fietsroute IJssel-Noord 

Uitzicht op ZutphenDeze fietsroute voert je langs de IJssel in zuidelijke richting, waarbij de heengaande route de westelijke oever volgt en de teruggaande route de oostelijke oever. Je steekt bij Zutphen de IJssel over, maar je kunt dat ook eerder doen met het pontje bij Gorssel (dat kan alleen in het zomerseizoen). Het is ook nog mogelijk om verder door te fietsen naar Brummen en daar met de pont over te steken. Afhankelijk daarvan kun je de lengte van de route kiezen en dat is in de routebeschrijving aangegeven.

Volg je de westelijke oever (heengaande weg), dan kun je op veel plekken genieten van het uitzicht op de IJssel. Op de oostelijke oever is dat eigenlijk alleen maar zo bij Zutphen en zie je verder weinig van de rivier. Daarom is in deze routebeschrijving is ervoor gekozen om een route te volgen door de bosgebieden rondom Gorssel en Epse.

Download routebeschrijving: F2 Fietsroute IJssel-Zuid

Bossen rondom GorsselDeze fietsroute voert je naar het bosgebied rondom Epse, Gorssel en Eefde, waarbij je de keuze hebt tot een kortere route (31 km) of een langere route (42 km), die een lus toevoegt aan de kortere route.

Download routebeschrijving: F3 Fietsroute rondom Gorssel

Deze fietsroute voert je langs de IJssel en rond het landschappelijke gebied rondom Diepenveen en Schalkhaar, met een verlenging via Okkenbroek en Lettele. Je maakt kennis met een typisch Sallands landschap met een afwisseling van kleine bossen en landbouwgebieden.

Download routebeschrijving: F4 Fietsroute Diepenveen Schalkhaar

Deze fietsroute voert je aan weerszijden van de A1 naar het dorp Bathmen en weer terug. Je kunt kiezen tussen een kortere route heen en weer (31 km), een iets langere route waarbij je nog iets verder rijdt langs de Schipbeek (40 km) of een langere route waarbij je nog verder doorrijdt richting Holten (50 km).

Download routebeschrijving: F5 Fietsroute Bathmen

In Overijssel is een fietsroutenetwerk aanwezig. Het Sallands Bureau voor toerisme heeft een fietsarrangement bedacht in combinatie met een of meer overnachtingen in een B&B in de regio.

Wij bieden alle fietsroutes ook aan in de vorm van een arrangement, waarbij wij onderweg zorgen voor een lunch.

Wandel-/fietsarrangement

op basis van 2 personen incl. verblijf op de DREAM-kamer
265
245 (voor 1 persoon betaal je € 175)
 • 2x overnachting in de DREAM-kamer
 • 2x ontbijt op een zelf te bepalen tijdstip
 • 3x lunchpakket (met broodjes/boterhammen, koffie/thee en fruit)
 • 1x diner bij ons thuis op de eigen kamer
 • ontvangst met koffie/thee en gebak
 • gratis vervoer van en naar het station
 • routebeschrijvingen met bijbehorende kaart

Wandel-/fietsarrangement Relaxed

op basis van 2 personen incl. verblijf op de DREAM-kamer
405
375 (voor 1 persoon betaal je € 240)
 • 2x overnachting in de DREAM-kamer
 • 2x ontbijt op een zelf te bepalen tijdstip
 • 3x lunchpakket (met broodjes/boterhammen, koffie/thee en fruit)
 • 1x keuze uit een van onze behandelingen (per persoon)
 • 1x diner bij ons thuis op de eigen kamer
 • ontvangst met koffie/thee en gebak
 • gratis vervoer van en naar het station
 • routebeschrijvingen met bijbehorende kaart

Programma wandel- of fietsarrangement (indicatief)

Dag 1

 • 10.30: Ontvangst met koffie/thee en gebak en aansluitend de kamer betrekken.
 • 11.30: Wandel- of fietstocht uit ons aanbod, eventueel aangepast naar persoonlijke wensen. Je kunt een lunchpakket mee krijgen (in prijs inbegrepen) of je kunt kiezen voor een lunch in een restaurant onderweg (niet in de prijs inbegrepen).
 • 15.00: Een behandeling uit ons aanbod (bij het Relaxed-arrangement) of anders mogelijkheid tot relaxen. Je kunt gebruik maken van ons eigen zwembad (in de zomer) of van onze sauna. 
 • 18.00: Diner bij ons thuis. Je kunt je voorkeuren en dieetwensen aan ons doorgeven.
 • Onze sauna kun je reserveren tegen een meerprijs van € 10 p.p. (’s middags of ’s avonds voor maximaal 3 uur).
 
Dag 2
 • 9.00: Ontbijt (tijdstip in overleg).
 • 10.00: Een andere wandel- of fietstocht uit ons aanbod, waarbij je een lunchpakket kunt mee krijgen (in prijs inbegrepen) of kiest voor een lunch in een restaurant onderweg (niet in de prijs inbegrepen).
 • 15.00: Een behandeling uit ons aanbod (bij het Relaxed-arrangement) of anders mogelijkheid tot relaxen. Je kunt gebruik maken van ons eigen zwembad (in de zomer) of van onze sauna. 
 • 18.00: Diner bij een restaurant in Deventer (voor eigen rekening).
 • Ook nu weer kun je onze sauna reserveren onder dezelfde condities.
 
Dag 3
 • 9.00: Ontbijt (tijdstip in overleg).
 • 10.00: Afsluiting met koffie/thee.
 • 11.00: Je kunt nog een wandel- of fietstocht uit ons aanbod maken en ook nu weer kun je een lunchpakket mee krijgen. Eventueel kun je je bagage hier achterlaten.

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!