Aanwezig zijn in het hier en nu: hoe doe je dat?

De overlevingsstand

Je kent dat wel: voor je het weet staat je agenda vol en schiet je door drukte en stress al snel in je hoofd. Je bent in je hoofd bezig met wat er allemaal nog moet, en niet met hoe je je in het hier en nu voelt. Of er gebeuren heftige dingen in je leven die je diep raken, maar je hebt niet de rust/tijd om stil te staan bij wat het allemaal met je doet. Onbewust ga je weg bij wat je voelt, want alles moet toch gewoon doorgaan: er zijn voor je gezin, je werk, je vrienden. Je ademt hoog, voelt onrust, je hoofd wordt maar niet leeg, er ontstaan allerlei fysiek ongemakken. Vaak is dat het moment waarop het duidelijk voor je wordt dat er iets aan de hand is en ben je al heel wat grenzen overgegaan.

Mijn ervaring met aanwezig zijn in het hier en nu

Even geleden heb ik een ademsessie bij iemand ondergaan. Ononderbroken en verbonden ademhaling. Ik voelde me al een tijdje fysiek ‘geblokkeerd’: hoge ademhaling, benauwd gevoel. Tijdens de sessie werd ik me bewust van het feit dat ik al lange tijd bezig ben geweest met er voor anderen te zijn. Natuurlijk is het een mooie, liefdevolle kwaliteit om er te zijn voor een ander maar hierin heb ik mijn eigen gevoelens onderdrukt. Mijn verdriet, pijn en angst voor verlies niet durven voelen. Dit alles raakte een diepere pijn in mij die al vroeg in mijn kinderjaren ontstaan is, namelijk het verlies van mijn moeder op vijfjarige leeftijd. Ik wilde niet nog eens een verlies ervaren en schoot in de overlevingsstand. Met als gevolg: hoge adem, geblokkeerde emoties, gespannen lichaam, etc. Het gevoel niet volledig te leven, niet aanwezig zijn, ingehouden. In de ademsessie voelde ik me stromend en levend, puur door diep en verbonden te ademen. Ademen is leven en brengt je in het hier en nu, aanwezig. Alle vastgezette emoties kwamen omhoog en door erin te ademen en er mee te zijn, voelde ik heel veel ruimte en ontspanning in mijn lichaam. Het voelde voor mij als een openbaring van hoeveel meer ik me levend kan voelen door diep en verbonden te ademen.

De weerstand voorbij

Aanwezig zijn, betekent kiezen om in het hier en nu te voelen wat er is, luisteren naar de boodschappen die je lichaam je geeft. Je hoofd heeft hier geen zin in, want het komt nu niet uit, eerst nog dit en dat doen en dan………. Er is weerstand om stil te staan bij wat je voelt, het hoofd wil alles onder controle houden, wegvluchten bij lastige gevoelens en emoties: het gaat toch prima zo! Ondertussen staat je lichaam stijf van de stress en geeft je allerlei signalen. Durf je aan de weerstand voorbij te gaan, te vallen, te kiezen voor ontspannen en vrij te voelen? Leven in plaats van te overleven? In het hier en nu aanwezig zijn met wat er werkelijk in jou is?

Wat kan jou ‘helpen’?

Er zijn natuurlijk vele wegen die naar Rome leiden en er is enorm veel aanbod op het gebied van ‘alternatieve’ ondersteuning in allerlei vormen. Veel van deze vormen zijn erop gericht om je ergens vanaf te helpen in plaats van je te ondersteunen helemaal te zijn met wat er is en dit te accepteren. ‘Ja hallo, moet ik daarvoor naar een therapeut om te zijn met wat er is, ik wil er vanaf en daarom kom ik bij jou!’

Het volgende filmpje geeft heel mooi weer hoe belangrijk het is om te erkennen wat er in jou leeft, daarmee te zijn en jouw zelfhelende vermogen aan te spreken. Een goede therapeut is niet bezig met de pijn bij jou weg te halen, maar helpt je juist de pijn te be-leven. Dit is de enige weg om tot heling te komen. Durf te vallen en je te laten vallen om zo weer in balans te komen.

Wil jij meer aanwezig zijn, zijn met wat er is en leren jezelf te helen, dan zijn er een aantal vormen waarin ik je daarbij kan ondersteunen. Deze vormen kun je vinden op onze website onder Holistische praktijk.

Warme groet José

Plaats een reactie

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!