Uitdagingen op je reis

In mijn vorige blog heb ik je een stukje meegenomen naar het begin van mijn innerlijke reis. Ik beschreef daarin dat je niet zozeer invloed hebt op wat er gebeurt in je leven, maar dat je wel een keuze hebt hoe je ermee omgaat.

En dan komt Corona op je weg

Je bent op weg naar steeds meer bewustwording met het inzicht dat je hebt verworven tijdens jouw reis. Je gaat steeds meer zien en voelen waar je wel of niet blij van wordt, wat helpend is en wat je vooruit helpt of niet. Je voelt steeds meer vertrouwen.

En dan gebeurt er opeens iets in de wereld wat alles door elkaar schudt en wat razendsnel om zich heen grijpt: het Corona-virus.

Wat doet dit met ons?

Alles wat je eerst nog zekerheid  gaf: je werk,  je inkomen, je omgeving, je vrijheid, je gezondheid, staat op losse schroeven. Niets is meer zeker.

Ons hele sociale leven wordt door elkaar geschud en de medische wereld staat voor grote uitdagingen. Er worden ons beperkende maatregelen opgelegd, waardoor we een stuk vrijheid verliezen.

We houden ons hart vast en onze adem in en kunnen niet geloven dat dit alles gebeurt. En toch is het echt waar. Dit is de situatie die er op dit moment is en we hebben er geen controle op. Wat 10 minuten geleden besloten werd, kan nu al weer heel anders zijn.

Voor velen zal het voelen alsof de bodem onder je voeten wegzakt. Alle ‘veiligheid’ die we voelden door een vaste baan, goede gezondheid, goed inkomen, lijkt te verdwijnen en we kunnen ons nergens meer aan vasthouden. We worden teruggeworpen op een veiligheid die we alleen in ons zelf kunnen ervaren.

De tijd lijkt even stil te staan.

Het liefst zouden we, als we een toverstafje hadden, de tijd willen terugdraaien naar het moment vóór de Corona-crisis. Of de tijd vooruit zetten, zodat we kunnen terugkijken op wat er allemaal is gebeurd ten tijde van deze crisis. Maar dat gaat niet. Het enige wat we kunnen doen is zijn met dit alles in het hier en nu.

Hoelang deze situatie gaat duren, weten we niet en ook niet wat er allemaal gaat veranderen in de wereld en in onszelf. Want dat er iets gaat veranderen, is duidelijk.
We hebben nu tijd om naar binnen te keren, te voelen wat het met ons doet en wat er in ons leeft.

Kiezen hoe je omgaat met deze situatie

Heb je een keuze dan? Ja op ieder moment en in iedere situatie kun je kiezen hoe je ermee omgaat. Je kunt ervoor kiezen om de hele dag door al het nieuws over het Corona-virus te lezen en te kijken.
Dat nieuws kun je vervolgens doorsturen naar heel veel mensen. Hiermee voed je je eigen angst en ook de angst van alle mensen om je heen. Zo creëer je geen veiligheid en vertrouwen in jezelf en in de wereld.

Of je kijkt één keer per dag naar het nieuws, stelt jezelf zo op de hoogte van de maatregelen en houd je daaraan Je richt je op de positieve kanten van de Corona-crisis waarvan de kiem nu al voelbaar is.

Kiezen om bij jezelf te blijven en als je angst voelt jezelf geruststellen en erin ademen. Dat zijn manieren om meer veiligheid te voelen, een veiligheid die geworteld is in jezelf, en niet een veiligheid die drijft op ‘zekerheden’ van oude waarden en normen of van je omgeving.

Wat ervaar ik nu?

Over een paar dagen zouden mijn partner en ik naar Madeira vliegen om mijn nichtje te bezoeken. Het voelde helemaal kloppend om daar te zijn: genieten in de natuur, samen zijn met mijn nichtje, mediteren, wandelen, tot rust komen, inspiratie opdoen.

En toen kwam het bericht van onze vliegtuigmaatschappij dat onze vlucht gecanceld werd en dat onze vakantie dus niet door kan gaan in verband met het Corona-virus.

Even voelde het als een teleurstelling, vooral om mijn nichtje niet te kunnen bezoeken. Al vrij snel voelde ik dat ik in overgave kwam, in een dieper weten dat dit helemaal de bedoeling is op dit moment en dat het zijn voor elkaar in deze situatie belangrijker is dan genieten van een vakantie.

Zien en voelen dat wat er gebeurt op dit moment helemaal de bedoeling is, dat helpt mij om de rust en het vertrouwen in mezelf te bewaren, ook al is dat wat er gebeurt moeilijk, pijnlijk en verdrietig,

Het raakt ons allemaal.

We zullen allemaal de impact van dit gebeuren voelen. Bedrijven die over de kop gaan, inkomsten die halveren of helemaal geen inkomsten meer krijgen.
En niet alleen op financieel gebied raakt het iets: we verliezen dierbaren, we ervaren angst om ziek te worden, we worden beperkt in onze vrijheid, etc.

Dit dragen we met de hele wereld samen, niemand uitgezonderd. Wij zijn de wereld. Wij mogen zijn op deze aarde. Laat onze handen deze aarde dragen i.p.v. hem te vernietigen.

Laat deze crisis ons diep raken in ons hart en ons bewustzijn geven hoe we samen de aarde kunnen helen. Niet ieder voor zich, maar God voor ons allen.

Er zal iets goeds uit voortkomen

Wat ik nu al merk, is hoe mensen voor elkaar klaarstaan, elkaar steunen, een hart onder de riem steken. Zomaar een diepgaand gesprek met een vreemde op straat.
Hulp die op alle gebieden wordt aangeboden. Een boodschap voor je buurvrouw doen. Gratis optredens online van artiesten als Melissa Etheridge of yoga en meditatie met Lenette van Dongen.

Een gevoel van saamhorigheid, ontspruitende creativiteit, stilstaan bij heel kleine, fijne dingen of het uiten van onze waardering voor mensen die zich inspannen in deze moeilijke tijd.

De natuur knapt zienderogen op onder onze gedwongen rust. Vermindering van stikstof en uitlaatgassen. Het ervaren van stilte waar anders altijd geluid is.
En het kunnen genieten van een ontluikende lente met een intensiteit die we haast waren vergeten in ons jachtige en stressvolle dagelijkse leven.

Jij bent nodig en we hebben elkaar nodig.

Samen komen we door deze crisis heen. Elk klein gebaar of woord is van grote waarde. Overgave en acceptatie van wat er is en meebewegen met de stroom zal zoveel goed doen. Betekenis geven aan jezelf maar vooral ook aan het grotere geheel.
Leven en handelen vanuit je hart en vanuit compassie. We zijn allemaal misschien bang om veel te verliezen en te handelen vanuit angst en paniek.

FEAR has two meanings:  1 Forget everything(one) And Run
                                                                           Or
                                                       2 Face Everything And Rise
                                                              The choice is yours

Keuzes

Hoe ieder van ons met de uitdagingen van deze crisis omgaat, de keuzes die je hierin maakt en wat je daarvan leert, dat is de unieke bijdrage die ieder mens levert aan een wereld die in verandering is.

Ook ik wil graag iets bijdragen in deze heftige tijd en hoop dat dit blog je iets geeft, misschien herkenning, troost, het gevoel van samen zijn of wat dan ook. Het is een klein gebaar aan jou vanuit mijn hart.

Lieve groet,
José van Zanten

14 gedachten over “Uitdagingen op je reis”

 1. Lieve Jose wat mooi omschreven. Inderdaad vasthouden aan positieve dingen.
  En genieten van de kleine dingen. De natuur ontluik, blaadjes aan de bomenslike, struikel die in bloei staan. Het contact wat nu misschien nog intenser is in deze moeilijke tijd. Laten we er zijn voor elkaar. Maar elkaar luisteren.
  Heel veel liefs Diana 😘😘

  Beantwoorden
  • Lieve Diana,
   Dank je wel voor het lezen van mijn blog en je lieve reactie. Ja genieten van de hele kleine en zo waardevolle dingen en elkaar helpen, luisteren naar elkaar zijn nu zo belangrijk! We zijn nu meer met elkaar verbonden dan ooit. Dat is het mooie van dit alles. Zorg goed voor jezelf en je geliefden!
   Lieve groet José 🌺🥰💚😘

   Beantwoorden
 2. Ben het helemaal eens met jou… we hebben allemaal een keuze, elk moment weer, hoe we omgaan met dat wat er op ons pad komt … en dat we door toe te staan hoe het is ook weer kunnen ontspannen in deze spannende, onzekere tijden. Dat de rust en stilte in de natuur nu meer aanwezig is.. van binnen in ons is deze ook altijd daar…alleen hebben we dan wel onze aandacht ook naar binnen te brengen… zoals jij ook mooi beschrijft dat dat ons helpt om vertrouwen te (blijven) voelen …
  Dank voor je mooie blog lieve José! ❤️

  Beantwoorden
  • Lieve Marlies,
   Dank je wel dat je de tijd hebt genomen om mijn blog te lezen. Ja je bewust zijn dat je een keuze hebt hoe om te gaan met dingen is zo verademend. En toestaan wat je allemaal voelt en ervaart, daar ook in ademen en dat gaat dan ook weer voorbij. De natuur is zoveel stiller, de lucht voelt nu al zoveel schoner (voor mij dan). Vertrouwen ook al weten we niet waar dit alles ons naar toe leid.
   Nogmaals dank voor je lieve en warme reactie lieverd. 🥰🌸💖❤️😘💚🍀

   Beantwoorden
 3. Hoe fijn is de realisatie dat je echt een keuze hebt🧡.
  Ik wandel liever en geniet liever van de lente dan mezelf ye overvoeren met nieuws over deze vervelende situatie.
  En ja, het is superbelangrijk je verantwoordelijkheid te nemen en de adviezen van het RIVM ter harte te nemen.

  Prachtig beschreven lieve José.

  Beantwoorden
  • Lieve Marjon,
   Dank je wel voor je lieve reactie! Het is zo belangrijk waar je op focust he! In het hier en nu genieten van wat er allemaal wel is en zeker verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar de adviezen van professionele mensen. En natuurlijk is het snoeihard en zo verdrietig voor alle mensen die ziek zijn en mensen die. Hun dierbaren verliezen. Die zou ik zo graag een beetje troost geven. Dikke knuf voor jou! 😘❤️🌸🥰🌺💚💖🍀

   Beantwoorden
 4. Lieve José,

  Wat hebt je dit weer mooi beschreven.

  Zó voor de handliggend! Voor mij springt de overgave in de stilte, het “zijn” eruit. En heel bemoedigend, het kan mij ook iets brengen …

  Mooi José en dank je wel!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!