We zijn allemaal op innerlijke reis

 

We zijn allemaal op reis, de innerlijke reis van ons leven. Geen enkele reis is hetzelfde, want we lopen allemaal ons eigen, unieke pad. Onze reis op moeder aarde begint op het moment waarop we geboren worden (vanaf het moment van conceptie, of nog eerder). Zodra we uit de warme baarmoeder zijn geperst, zijn we nog zo puur, open, kwetsbaar en onbevangen. Hoe deze reis verloopt, hangt helemaal af van de omstandigheden waarin je reis is begonnen, hoe je bent ontvangen.

Je onbewuste reis begint

Het is in het begin allemaal nog heel onbewust. Je weet nog niet waar je in terecht bent gekomen en waar je reis naar toe zal gaan. Gaandeweg ga je zien en voelen wie je reisgenoten zijn en herken je iets in ze of helemaal niet. Deze reisgenoten maken keuzes voor je omdat je nog te klein bent om ze zelf te maken en je ook niet weet hoe je moet kiezen.

Op het moment waarop je in de peuter/kleutertijd je eigen wil aan het ontdekken bent en nee gaat zeggen tegen de keuzes die je voorgehouden worden, begin je invloed te krijgen op het verloop van jouw reis. Je wilt zelf kiezen wat je eet, draagt, zegt en doet.

Hoe vrij ben je hierin gelaten door je reisgenoten?
Heb je ruimte gekregen om te mogen kiezen?
Heb je liefde ontvangen zodat je reis veilig voelde?
Kon je je reisgenoten vertrouwen, gaven ze je veiligheid?

 

I walk my path with love and gratitude.
          Thank you for walking with me!

 

Het begin van mijn innerlijke reis

De eerste 4 jaar van mijn leven waren, zover ik me kan herinneren en uit verhalen die ik van mijn reisgenoten heb gehoord, veilig, met ouders en een broer die me lief hadden.

Rond mijn vierde jaar gebeurde er iets heftigs tijdens mijn reis. Mijn moeder werd ernstig ziek en overleed een jaar later. Mijn belangrijkste reisgenoot die mij de weg zou wijzen, was er opeens niet meer. Het was alsof de zon tijdens mijn reis doofde, de sterren niet meer straalden, ik niet meer blij was met mijn reis op aarde.

Als er toen een ticket naar de hemel had bestaan dan had ik deze graag geboekt. Ik voelde me zo verlaten en was zo bang om verder te reizen.

Gelukkig had ik nog meer reisgenoten die er voor me waren en met me mee liepen, zoals mijn vader, mijn broer en familie.

Deze vroege gebeurtenis heeft impact gehad op de rest van mijn levensreis. Nog een jaar later hertrouwde mijn vader met een vrouw die alcoholiste was en daar voelde ik me totaal niet veilig bij of gesteund door.

Ik zocht, hoe klein ik ook was, andere reisgenoten om me heen die me steunden en liefde gaven. Al vroeg in mijn reis moest ik zorgen voor mijn eigen geluk, al wist ik niet hoe dat te doen. Net als ik loop jij ook jouw eigen unieke pad en gelukkig ontmoet je op het juiste moment precies die mensen die je nodig hebt en een stukje met je meelopen. Herken je dat?

Alle reiservaringen hebben een doel

Wat je ook tegen komt op jouw innerlijke reis, het dient altijd een hoger doel, al zie je dat vaak niet op het moment zelf.

Ik kon me toen niet voorstellen dat het goed voor mijn reisproces was dat mijn moeder overleed. Dat ben ik pas veel later gaan ervaren. Doordat zij overleed, werd ik op mezelf teruggeworpen. Ik moest zonder voorbeeld van een moeder, zonder haar liefde, veiligheid en vertrouwen zelf de wijde ‘boze’ wereld in, mezelf liefde geven en op mezelf vertrouwen.

Op mijn reis waren er gelukkig ook veel liefdevolle en ondersteunende reisgenoten die mij hoop gaven, advies, steun en vertrouwen.

 

Butterfly effect

Kleine veranderingen kunnen hevige veranderingen tot stand brengen. Iedere gedachte, ieder woord en iedere actie is als een steen die in het water wordt gegooid. Het water vangt de steen op, vervolgens beïnvloedt deze simpele gebeurtenis het gehele wateroppervlak. Dit zogenaamde Pebble Effect is de start van het Butterfly Effect. Jouw aanwezigheid heeft iets in werking gezet, en jij hebt geen flauw benul van de impact die je zult hebben.

 

Kun je invloed uitoefenen op het verloop van jouw reis?

Wanneer we in ons dagelijks leven een reis boeken, dan willen we naar een plek die mooi is en waar we het gevoel van hebben dat we ons daar fijn voelen.

Je kunt tegenwoordig alles vinden op internet, dus grote kans dat wat je boekt ook inderdaad mooi is en prettig om te verblijven. Hier hebben we voor een groot deel invloed op.

Waar we geen invloed op hebben, is wat je tegenkomt op je reis. Of je vlucht vertraging heeft, dat je een onvriendelijke gastvrouw tegenkomt in een bed and breakfast of hoe het weer zal zijn. Dat zijn de omstandigheden die je niet geheel kunt sturen en die gewoon gebeuren en waar je dan mee om moet gaan.

Zo heb je ook invloed op jouw innerlijke reis. Sommige dingen gebeuren zonder dat je ze bewust gecreëerd hebt. Ze komen gewoon op je af.

Ik kijk even naar mezelf als kind van 5. Waar ik geen invloed op had, is dat mijn moeder overleed. Waar ik wel invloed op had, is waar ik in wilde geloven en me op wilde focussen. Hoe klein ik ook was, ik zag wel dat mijn stiefmoeder geen liefde kon geven, aan zichzelf en aan ons als gezin.

En toch bleef ik geloven in liefde en in het goede. Ik voelde dat ik wilde kiezen voor geluk, genieten, liefde, ook al was het moeilijk in de omgeving waarin ik zat. Wel ervaarde ik dat gelukkig bij mijn vader, broer, familie en andere reisgenoten.

Dus wat ervaar jij op je innerlijke reizen?

Kun je zien dat je keuzes hebt?

Wanneer er iets gebeurt in je leven, op jouw reis wat moeilijk is, pijnlijk, verdrietig, dan heb je de keuze om dit ten eerste te accepteren en ten tweede kun je kiezen hoe je met de situatie omgaat.

Je verleden kun je niet veranderen, maar als je gaat voelen en zien dat je met keuzes je huidige  situatie kunt veranderen, dan neem je de regie van je eigen leven weer in handen en creëer je een butterfly effect.

Het begint met al je ervaringen te durven toestaan, te voelen en volledig te accepteren.

 

 

Je kunt je verzetten tegen het feit dat je vliegtuig vertraging heeft, maar lost dat de vertraging op?

Je kunt een onvriendelijke gastvrouw tegenkomen in een Bed and Breakfast, maar hoe zou dat (kunnen) veranderen als jij wel vriendelijk bent?

En als de regen met bakken uit de lucht valt, zou dat een uitnodiging (kunnen) zijn om eens heerlijk met je reisgenoten in de regen de dansen.

Niets op je reis gebeurt dus zomaar. Geniet ervan zoveel je kunt en ontvang het in dankbaarheid. Voel hoe je groeit en weet dat je kunt kiezen om met dankbaarheid terug te  kijken op al jouw ervaringen, de prachtige en minder prachtige ervaringen.

De komende tijd deel ik via blogs en vlogs de reizen die ik letterlijk dit jaar (2020) ga maken. In maart reis ik 10 dagen door Madeira en in september/oktober 7 weken door Bali en Australië.

Reis je een stukje met me mee?
Wil je een stukje van jouw levensreis met me delen, dan lees ik graag jouw reiservaring!

 

Lieve groet,
José van Zanten
www.homestaydreamtime.nl

 

 

Plaats een reactie

Nieuwsbrief

Vul hieronder jouw gegevens in en je ontvangt automatisch onze nieuwsbrief in je mailbox!